امروز پنجشنبه 13 اردیبهشت 1403 http://ostoralia.cloob24.com
0

خانمی با لباس کتان راه راه و شوهرش با کت و شلوار دست دوز و کهنه در شهر بوستن از قطار پایین آمدند و بدون هیچ قرار قبلی راهی دفتر رییس دانشگاه هاروارد شدند.

منشی فوراً متوجه شد این زوج روستایی هیچ کاری در هاروارد ندارند و احتمالاً اشتباهی وارد دانشگاه شده اند. مرد به آرامی گفت: «مایل هستیم رییس را ببینیم»

منشی با بی حوصلگی گفت: «ایشان امروز گرفتارند»

خانم جواب داد: «ما منتظر خواهیم شد»

منشی ساعتها آنها را نادیده گرفت و به این امید بود که بالاخره دلسرد شوند و پی کارشان بروند. اما این طور نشد. منشی که دید زوج روستایی پی کارشان نمی روند سرانجام تصمیم گرفت برای ملاقات با رییس از او اجازه بگیرد و رییس نیز به ناچار پذیرفت. رییس با اوقات تلخی آهی کشید و از دل رضایت نداشت که با آنها ملاقات کند. به علاوه از اینکه اشخاصی با لباس کتان و راه راه وکت و شلواری دست دوز و کهنه وارد دفترش شده، خوشش نمی آمد.

خانم به او گفت: «ما پسری داشتیم که یک سال در هاروارد درس خواند. وی اینجا راضی بود. اما حدود یک سال پیش فوت کرد. شوهرم و من دوست داریم بنایی به یادبود او در دانشگاه بنا کنیم»

رییس با غیظ گفت: «خانم محترم ما نمی توانیم برای هر کسی که به هاروارد می آید و می میرد، بنایی بر پا کنیم. اگر این کار را بکنیم، اینجا مثل قبرستان می شود»

خانم به سرعت توضیح داد: «آه... نه.... نمی خواهیم مجسمه بسازیم. فکر کردیم بهتر باشد ساختمانی به هاروارد بدهیم»

رییس لباس کتان راه راه و کت و شلوار دست دوز و کهنه آن دو را برانداز کرد و گفت: «یک ساختمان! می دانید هزینه ی یک ساختمان چقدر است؟ ارزش ساختمان های موجود در هاروارد هفت و نیم میلیون دلار است»

خانم یک لحظه سکوت کرد. رییس خشنود بود. شاید حالا می توانست از شرشان خلاص شود. زن رو به شوهرش کرد و آرام گفت: «آیا هزینه راه اندازی دانشگاه همین قدر است؟ پس چرا خودمان دانشگاه راه نیندازیم؟»

شوهرش سر تکان داد. رییس سردرگم بود. آقا و خانمِ "لیلاند استنفورد" بلند شدند و راهی کالیفرنیا شدند، یعنی جایی که دانشگاهی ساختند که تا ابد نام آنها را به خود دارد.

دانشگاه استنفورد از بزرگترین دانشگاههای جهان، یادبود پسری است که هاروارد به او اهمیت نداد.

0

آموزش و یا تحصیلات اجباری در کشور بلژیک دوازده سال است و از شش تا هجده سالگی به طول می انجامد. این دوره تحصیلی تا پانزده سالگی اجباری است و دانش آموزانی که حداقل نخستین دوره دو ساله مقطع متوسطه را تکمیل کنند و یا مایل به ادامه آن تا سن هجده سالگی نباشند، می توانند از طریق آموزش اجباری پاره وقت به این کار مبادرت کنند. همچنین دانش آموزانی که دوره سه ساله آموزش متوسطه را تکمیل نکرده باشند موظف هستند تا سن شانزده سالگی در دوره تحصیلات اجباری تمام وقت شرکت کنند. نوع اول یا آموزش جدید متشکل از آموزش متوسطه در دو سطح بوده که به چهار رشته تحصیلی عمومی. فنی، حرفه ای و هنری و دو شاخه اصلی تقسیم می شود که یکی از این شاخه ها به آموزش عالی و دیگری به اشتغال ختم می شود.

0

در سراسر جهان هدف های آموزش و پرورش در دوره ابتدایی با هم شباهت هایی دارند ولی مقایسه میزان موفقیت های یکی نسبت به دیگری، پژوهشگران آموزشی را به عوامل گوناگون و از آن جمله به روش های به کار رفته در آموزش و پرورش مدارس ابتدایی کشورهای مختلف جهان متوجه می سازد.

هدف این مقاله بیان روش هایی است که معلمان و دانش آموزان ژاپنی را در ارتباط با یک دیگر یاری می دهد تا آموزش اثر بخشی را در کلاس درس ریاضی سازمان دهی کنند و به پیشرفت های تحسین برانگیزی در مسیر هدف های آموزشی دست یابند. روش هایی که در آموزش ریاضی بیشتر بر پایه فهم مسأله استوار است و به جای تمرکز به روش سخنرانی معلم، بر روش مباحثه ای دانش آموزان متمرکز شده است و کوشش می کند تا بیش از توجه به هدف ها و انتظارهای یاددهنده بر توانایی ها، نیازها و فعالیت های یادگیرینده در فرایند یاددهی – یادگیری توجه و تأکید کند.

معلمان مدارس ابتدایی ژاپن در روش آموزش ریاضی از تهیه طرح درس و اجرای آن در کلاس درس گرفته تا بازبینی و ارزش یابی فعالیت های آموزشی، فرصت هایی را برای اندیشیدن دانش آموزان فراهم می سازند. در واقع، توجه به امکان تفکر دانش آموزان، راهنمای اصلی معلمان در فرایند یاددهی – یادگیری است.

کلاس های درس ریاضی در دوره ابتدایی ژاپن بیش تر از قاعده و قالب مشخصی پیروی می کنند و تا حدود زیادی از فرایندهای تعریف شده و قابل پیش بینی تشکیل شده اند. این گونه کلاس ها معمولاً با طرح یک مسأله از سوی معلم آغاز می شوند. مسأله ای که معلم برای ایجاد انگیزه تفکر در دانش آموزان آن را در طرح درس خود آورده است. سپس دانش آموزان دقایقی برای یافتن پاسخ مسأله به تنهایی یا به کمک یک دیگر به تفکر می پردازند. پس از این که بیش تر آنان حداقل یک راه حل مشخص را برای مسئله پیدا می کنند، بحث پیرامون راه های مختلف حل مسأله آغاز می شود معلم از برخی از دانش آموزان می خواهد تا روش خود را برای حل مسأله توضیح دهند. پس از توضیح هر یک از دانش آموزان، معلم از آنها می خواهد تا نظر خود را درباره راه حل های ارائه شده بیان کنند و دانش آموزان به طور آشکار به اظهار نظر در اثبات یا نفی راه های ارائه شده می پردازند. پس از بیان راه حل های مختلف در ارتباط با مسأله مطرح شده، معلم از دانش آموزان می خواهد تا راه حل های ارائه شده را با یک دیگر مقایسه کنند و با محتوای کتاب درسی تطبیق دهند. در این مرحله است که دانش آموزان کتاب های درسی خود را می گشایند و راه حل های خود را با آن چه در کتاب بیان شده است، مقایسه می کنند. آن گاه معلم از دانش آموزان می پرسد: «آیا کسی راه حل دیگری متفاوت با آن چه بیان شد، پیدا کرده است؟ آیا روشی متفاوت با آن چه در کتاب آمده است، پیدا کرده اید؟» پس از پاسخ احتمالی دانش آموزان به این سؤالات که بیش تر برای جلب توجه دانش آموزان به ادامه بحث مطرح می شوند، معلم خود به مقایسه ای کوتاه میان راه حلهای ارائه شده می پردازد و آنها را در ارتباط با محتوای کتاب درسی تبیین می کنند. آن گاه از دانش آموزان می خواهد اگر سؤالی دارند مطرح کنند و در نهایت از آنها می خواهد که کل جریان کلاس را مرور، بازبینی و ارزیابی کنند و حاصل را در یک بند (پاراگراف) در دفترچه های خود بنویسند. یادداشت های دانش آموزان در دقایق پایانی کلاس به عنوان جمع بندی مباحث کلاس تلقی می شود، ارزشیابی آنها از کلاس درس را نشان می دهد. این خود منبعی برای خود اندیشی معلم و دانش آموزان و راهنمایی برای بهبود فرایند یاددهی – یادگیری به حساب می آید.

منبع:؟

0

آموزش و پرورش تطبیقی کشور آلمان

جغرافیا و جمعیت:

آلمان: با نام رسمی جمهوری فدرال آلمان کشوری در قاره ی اروپا با پایتخت برلین است آلمان از شمال با دریای شمال، دانمارک و دریای بالتیک، از شرق با لهستان وجمهوری چک، از جنوب با اتریش و سوئیس و از غرب با فرانسه، بلژیک، لوکزامبورگ و هلند مرز دارد مساحت آن137,846 miles (357,021 km²) کیلومتر مربع است و با 82 میلیون نفر، پرجمعیت‌ترین کشور اروپا است.

آیین:

کلیساهای مختلف پروتستان (عمدتاً لوتری)، کاتولیک رومی , اسلام سنی

سیاست و اقتصاد:

آلمان دارای نظام سیاسی جمهوری فدرال دموکراتیک پارلمانی بوده و دارای 16 ایالت است. این ایالت‌ها می‌توانند در برخی مسایل مستقل عمل کنند. آلمان هم اکنون یکی از صنعتی‌ترین کشورهای جهان است و به عنوان ثروتمندترین عضو اتحادیه اروپا، موتور اقتصادیِ حوزه ی پولیِ یورو محسوب می‌شود. شهرهای بزرگ آلمان برلین، هامبورگ، مونیخ و فرانکفورت می‌باشند.

آلمان در دو جنگ جهانی اول و دوم نقش گسترده‌ای داشت و در پی این دو جنگ خسارت‌های زیادی را متحمل شد. پس از پایان جنگ با وام‌هایی که از کشورهای متفق گرفت، توانست کشور را بازسازی کند. جمهوری فدرال آلمان هم‌اکنون یکی از اعضای سازمان ملل متحد، ناتو، کشورهای گروه هشت و گروه پنج بوده و از بنیانگذاران اتحادیه اروپا است. آلمان پیشرفت اقتصاد خود را مدیون سرمایه گذاری آموزشی می دانند که در گذشته صورت پذیرفته است.

0
یادگیرندگانی موفق
افراد خلاق و با اعتماد به نفس
شهروند فعال و با اطلاع
یادگیرندگانی موفق:برخوردار از ظرفیت بالای یادگیری.کاربر خلاق فناوری.توانا در تفکر و ارزیابی در سطوح مختلف.مبتکر و حلال مسئله.توانا در کار گروهی.برخوردار از انگیزه برای کسب مهارت.
افراد خلاق و با اعتماد به نفس:برخوردار از حس ارزش گذاری به خود.احساس خوشایند به زندگی و آینده.توسعه ارزش های فردی.اعتماد به نفس.برقراری ارتباط خوب با دیگران و کشف فرصت های مناسب در زندگی.
شهروند فعال و با اطلاع:برخوردار از رفتار اخلاقی.احترام به تنوع فرهنگی.زبان و مذهب.شناختن ارزش های بومی و فرهنگی.متعهد به ارزش های ملی.توانا در ارتباط و مکالمه بین فرهنگی و شهروند مسئولیت پذیر.
0
آموزش ابتدایی در استرالیا
مدرسه ابتدایی در استرالیا شامل دو سال پیش دبستانی و شش سال ابتدایی می باشد.همه کودکانی که تا ماه July سال تحصیلی جدید 5 سالشان تمام می شود باید در مدرسه ثبت نام کنند.مدارس دولتی رایگان هستند ولی کمکهای مالی بصورت داوطلبانه توسط والدین به مدرسه صورت می گیرد. ساعات کار مدارس معمولا ساعت 9 تا 3 بعد از ظهر است ولی تمام مدارس برنامه نگهداری کودکان قبل و بعد از ساعت رسمی از ساعت 7 صبح و بعداز ظهر تا ساعت 6:30 برای والدین شاغل دارند. نها و تغذیه بین روز باید توسط بچه ها به مدرسه آورده شود ولی می توان آن را از فروشگاه مدرسه هم با قیمت مناسب تهیه کرد.دانش آموزان موظف به پوشیدن یونیفرم در همه مقاطع تحصیلی هستند از جوراب و کفش و کلاه تا لباس روی زمستانی و لباس ورزشی که در فروشگاه مدرسه عرضه می شود و رنگ و مدل آن در هر مدرسه متفاوت است.کلاه اجباریست و بدون آن کودکان حق بازی در فضای باز ندارند.برنامه آموزشی شامل آموزش زبان انگلیسی هر چهار مهارت ٫ ریاضیات ٫ علوم و تکنولوژی ٫ اجتماعی و محیط زیست٫ هنرهای نمایشی ٫ موسیقی و رقص٫ کامپیوتر٫ورزش و زبان خارجی می باشد. مدرسه دارای سرویس رفت و آمد رایگان در محدوده تعیین شده است.
آموزش و پرورش دوره ابتدایی در ایران
در جوامع بدوی، مجموعه میراث فرهنگی بسیار اندک بوده و سطح دانش و مهارت ها آن چنان وسیع نبود، در نتیجه نیازی به نظام آموزشی منسجم با سبک برنامه خاص احساس نمی شد. آموزش، بیشتر از طریق خانواده ها انجام می شد و جنبه غیر رسمی داشت.
با گذشت زمان در کشورهای مختلف، نظام های آموزشی رسمی با ساختار بسیار منظم و برنامه ریزی شده، شکل گرفت.
در ایران با وجود تاریخ و تمدن کهن، سیستم آموزشی در طول تاریخ دچار تحول گردیده و تحولات بسیار وسیعی در مقاطع مختلف رخ داده است؛ البته دوره ابتدایی با این اسم، در نظام آموزشی ایران وجود نداشت. قبل از تشکیل نظام آموزشی نوین، در ایران بیشتر مکتب خانه و مدارس دینی وجود داشت، افراد روحانی، مکتب خانه را اداره می کردند و دروس قرآن و ادبیات فارسی به کودکان آموخته می شد.
بعد از انقلاب مشروطه در سال ١٢٩٠ هجری شمسی، قانون معارف برای اولین بار تصویب شد، در نتیجه آموزش ابتدایی را به عنوان اولین مرحله ساختار نظام آموزشی نوین ایران معرفی نمود و لزوم بسط و گسترش آموزش ابتدایی نوین در تاریخ ایران، برای اولین بار مطرح شد.
در سال ١٣٢٢ طبق قانون تعلیمات اجباری، آموزش ابتدایی به عنوان یک دوره آموزش عمومی و تعلیمات اجباری، مطرح و همگانی شد.
طبق ماده دوم قانون تعلیمات اجباری، طول دوره آموزش ابتدایی، شش سال تعیین شد، ولی در سال ١٣45 هجری شمسی، مدت این دوره به پنج سال تقلیل پیدا کرد.
اهمیت آموزش ابتدایی در ایران
آموزش ابتدایی، به عنوان اولین مرحله آموزش همگانی مطرح است؛ البته آموزش
پیش دبستانی به علت کمبود امکانات، همگانی نمی باشد. از آنجا که برخی از خانواده ها، از امکانات کافی مادی و فرهنگی برای آموزش محروم می باشند، آموزش ابتدا مرحله در ساختار نظامیی موجب کاهش نابرابری های فرهنگی می گردد.
آموزش ابتدایی، کودکان را برای مقاطع بالاتر آماده می کند و چنانچه از نظر کمی و کیفی در سطح بالاتری ارائه شود، افت تحصیلی و ترک تحصیل در مقاطع بعدی، کمتر می شود.
اگر آموزش ابتدایی در سطح گسترده ای صورت بگیرد و اکثریت یا تمام کودکان
واجب التعلم ایرانی را تحت پوشش قرار بدهد، می تواند بی سوادی را در کشور ریشه کن کند.
در سال ١٣١٣ نظام نوین آموزشی ایران گسترش پیدا کرد، دانشسرا و تربیت معلم در ایران، به نام " دارالمعلمین " و " دارالمعلمات " و سپس دانش سرای مقدماتی تأسیس شد.
تا سال ١٣45 نظام آموزشی ایران دارای سیستم شش سال ابتدایی، سه سال دوره اول دبیرستان و سه سال دوره دوم دبیرستان بوده است. از سال ١٣45 طول دوره ابتدایی از شش سال به پنج سال کاهش یافت. بدین ترتیب، دانش آموزان برای ورود به سه سال دوره راهنمایی آماده می شوند تا استعداد آنها دقیقاً شناسایی شده و بر مبنای استعدادهایشان، در دوره متوسطه، در رشته خاصی ادامه تحصیل بدهند. در حقیقت، نظام آموزشی ایران در سال ١٣45 به صورت کلی تغییر کرد و از مهر ماه سال ١٣5٠ دوره اول راهنمایی تحصیلی شروع شد.
بسیاری از متخصصان تعلیم و تربیت معتقدند که سن تقویمی نباید تنها شرط ورود کودک به دوره ابتدایی باشد، بلکه کودک باید از طریق آمادگی، مورد ارزیابی قرار گیرد.
هدایت تحصیلی فقط به دوره راهنمایی تحصیلی محدود نمی شود، بلکه می توان زمینه مشاهده منظم و علمی کودک را از دوره ابتدایی به وجود آورد و از این طریق، زمینه های استعداد و علائق کودک را شناسایی نمود. به نظر مربیان تعلیم و تربیت، مشاوره و راهنمایی تحصیلی در دوره ابتدایی، باید به طور سیستماتیک صورت گیرد و مشاهده سیستماتیکی از کودکان، به منظور تشخیص استعدادهایشان می باشد.
هدف عمده آموزش دوران ابتدایی، پرورش استعدادها و قابلیت های بالقوه کودکان می باشد؛ لذا این آموزشها در تمام دنیا، تحت عنوان آموزشهای عمومی در نظر گرفته می شوند.
0
به طور کلی نظام آموزشی در استرالیا بر مبنای 6 تا 7 سال ابتدایی، سه تا چهار سال آموزش متوسطه دورهِ اول و دو سال آموزش متوسطه دورهِ دوم و حداقل دو سال آموزش عالی است. طول مدت آموزش اجباری تا 15 سالگی (در ایالت تاسمانی تا 16 سالگی است.) که مقارن پایان تحصیلات دوره اول متوسطه می باشد.
. در مجموع هدف از آموزش و پرورش در استرالیا پاسخگویی به نیازهای مختلف جامعه و اولویت دادن به نیازهای آموزشی مناطق آموزشی دورافتاده و محروم است. آموزش ابتدایی آموزش ابتدایی، مرحلهِ اول از دوره اجباری در استرالیاست. با آن که آموزش قبل از سن6سالگی اجباری نیست ولی بیشتر اطفال در استرالیا آموزش خود را از سن پنج سالگی آغاز می کنند و در حدود هشتاد درصد آنها در مدارس دولتی و بقیه در مدارس غیردولتی ثبت نام می کنند. در بیشتر ایالتها در استرالیا، یک کلاس آمادگی یا کودکستان در مدارس ابتدایی وجود دارد. در سرزمین شمالی استرالیا یک مرحلهِ گذر وجود دارد که ساختار ثابتی ندارد و کودکان هنگامی که آمادگی پیدا کنند از این مرحله به کلاس اول ابتدایی وارد می شوند. کودکان در ماه فوریه (بهمن ماه) در کلاس اول پذیرفته می شوند ولی برخی از ایالتها در نیمهِ سال نیز دانش آموز جدید می پذیرند و در سرزمین شمالی و ایالت جنوب ثبت نام پی در پی است و زمانی که دانش آموزی پنج سال تمام داشته باشد از او ثبت نام به عمل می آید. مدارس ابتدایی معمولاً مختلط هستند و تا سن دوازده تا سیزده سالگی دانش آموز می پذیرند. تعداد دانش آموزان به طور متوسط 30 نفر در کلاس است ولی در نواحی روستایی به این میزان نمی رسد. هر دانش آموز به مدرسه محل خود می رود. پنج روز در هفته مدرسه ها دایر است و هر روز به سه تا چهار زنگ تقسیم می شود که در فاصله آن، وقت تفریح داده می شود. تدریس هر روز پنج ساعت طول می کشد که به دروس 20 تا 30 دقیقه ای و ساعتهای خاص ورزشی و تربیت بدنی تقسیم می گردد. معمولاً هر کلاس توسط یک معلم اداره می شود که تمامی دروس منظور شده در برنامه تحصیلی را درس می دهد. در سال های اخیر، تأکید بیشتری بر توجه به خصوصیات و نیازهای فردی دانش آموزان هنگام تدریس شده است و بدین جهت استفاده از روش های نوین تدریس و کاربرد وسایل جدید کمک آموزشی، گسترش زیادی یافته است. دانش آموزان ابتدایی از یک برنامه تحصیلی عمومی پیروی می کنند که مواد آن عبارتست از: آموزش زبان، ریاضیات، علوم مقدماتی، موسیقی، هنر و کاردستی، بهداشت، تربیت بدنی و درس اخلاق یا آموزش دینی. معمولاً درمدارس بزرگ، دانش آموزان بر حسب سن پایه بندی می شوند. اما گرایشی هم وجود دارد که سازماندهی کلاسهای ابتدایی را به نحو دیگری انجام می دهد و دانش آموزان را با اختلاف دو تا سه سال سن به وسیله یک معلم تعلیم می دهند. برنامه درسی توسط وزارت آموزش و پرورش تدوین می گردد اما معلمان مجاز هستند که دروس را تعدیل و به تناسب علاقه و نیاز دانش آموزان آنها را مطرح کنند.در پاره ای از مدارس پیشرو، زبان خارجی در دوره ابتدایی تدریس می شود. باید توجه داشت این ارقام کودکان ثبت نام شده در کلاس آمادگی، مدارس ابتدایی را در بر نمی گیرد. عده این قبیل کودکان در سال مزبور 160 هزار نفر بوده است. مطابق نقشه شهرسازی، هر محله 80 خانواری یک کودکستان یک واحدی دارد و اگر تعداد خانواده ها بیش از این باشد، کودکستان دو واحدی ایجاد می شود. برای هر کودکستان بین 1500 تا 1800 مترمربع زمین اختصاص می یابد و دولت هزینه ساخت و تجهیز اولیه و تأمین مربی و پرداخت بهای آب و برق و تلفن و گاز را برعهده می گیرد. یکی از وظایف اصلی مدیر منطقه، برقراری ارتباط میان آموزش کودکستانی و آموزش ابتدایی است و نظارت بر این که روشهای آموزش کودکستانی مغایر با روشهای آموزش ابتدایی در زبان آموزی و ریاضی نباشد. به عبارتی یک ارتباط هماهنگ و توام میان آموزش قبل از دبستان و آموزش ابتدایی وجود دارد. آموزش باله وکوزه گری نیز برای غنی کردن تجارب آموزشی دانش آموزان به برنامه اضافه شده است. استفاده از تلویزیون، فیلم، ضبط صوت و دیگر امکانات کمک آموزشی کاربرد روزافزونی دارد. وقتی که پس از 6 یا 7 سال تحصیل، آموزش ابتدایی پایان می یابد، کودک به صورت خودکار و با بار علمی کافی به مدارس متوسطه ارتقاء می یابد. همان طور که گفته شد، نقش مدارس غیردولتی در آموزش و پرورش استرالیا قابل توجه است. تحولات 8 سال نشان می دهد که نسبت دانش آموزان ابتدایی در مدارس دولتی در سال 1992 حدود 8/80 درصد بوده است که این نسبت در سال 1998 به 4/76 درصد کاهش یافته است و در مقابل سهم مؤسسات غیردولتی از 2/19 درصد به 6/23 درصد در سال های یاد شده افزایش یافته است. برای روشن شدن چگونگی وضعیت گروه های مختلف مدارس غیردولتی در آموزش ابتدایی، آمار زیر ارائه می شود: تعداد کل دانش آموزان ابتدایی در استرالیا یک میلیون و 848 هزار و 967 نفر، صددرصد. دانش آموزان مدارس دولتی یک میلیون و 454 هزار و 881 نفر، 69/78 درصد دانش آموزان مدارس وابسته به کلیساهای انگلستان 19 هزار و 263 نفر، 04/1 درصد. دانش آموزان مدارس وابسته به کلیساهای کاتولیک 331 هزار و 305 نفر، 92/17 درصد و سایر مدارس غیردولتی 43 هزار و 518 نفر یعنی 35/2 درصد است. برنامه درسی دوره ابتدایی در استرالیا در قالب یک چارچوب کلی مصوب وزارت آموزش و پرورش، توسط مدرسه تدوین شده و به تایید هیأت امنای مدرسه رسیده است. برنامه درسی شامل درسهایی در پرورش فردی و اجتماعی از قبیل پرورش رفتار و خلقیات مطلوب فردی، تعاون و همکاری گروهی، چگونگی استفاده از اوقات فراغت، آگاهی بر جامعه مدرسه و آگاهی بر جامعه بزرگتر دربرگیرنده مدرسه و شهر و کشور می شود. آموزش خواندن و نوشتن، آموزش زبان خارجی (فرانسه)، ریاضی و علوم اجتماعی تربیت بدنی شامل آواز همراه با بازی، رقص محلی، ژیمناستیک، انواع ورزشها، آشنایی با اعضاء بدن و شناسایی وظایف آنها است. بهداشت، هنر و کاردستی که موسیقی و انواع هنرها ازجمله نمایش، نویسندگی، فن بیان و هنرهای مرسوم را در بر می گیرد. با آن که ارتقاء به کلاس بالاتر به صورت عادی و بر حسب سن انجام می گیرد ولی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان به طور مرتب ارزیابی می شود و از آزمونهای استاندارد که به توسط خود معلمان طراحی می گردد، استفاده می شود. علاوه بر آن، در زبان انگلیسی و ریاضی آزمون استانداردی برای سنجش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در مقابل سطح عمومی دانش آموزان کشور به کار می رود. در شروع هر سال تحصیلی، نشستی میان معلمان و والدین برگزار می شود که معلمان برنامه کار خود را تشریح می کنند والدین را در جریان کار خود می گذارند. در طول سال تحصیلی نیز در گزارش کتبی برای خانواده ارسال می گردد و به دنبال آن، نشست دیگری با والدین برگزار می شود. در اوقات دیگر سال نیز گاهی گزارش های خاصی برای خانواده فرستاده می شود و از حضور پدر و مادرها در مدرسه و تماس آنها با آموزگاران استقبال می شود. برنامه تحصیلی هفتگی دانش آموزان در هفته 23 ساعت است.
0
درفرایند آموزش و پرورش روشها وفنون تدریس وهمراه با تربیت جایگاه مهمی دارد. روش یعنی "راه انجام دادن کاری " وروش تدریس یعنی "راه منظم،با قاعده ومنطقی برای ارایه کردن درس "و روش آموزش "مجموعه تدابیر واندیشه هایی منظمی که معلم برای رسیدن به هدفهای تربیتی با توجه به شرایط وامکانات اتخاذ می کند " تدریس تعامل بین معلم وشاگرد است که بر پایه طراحی منظم وهدفمند معلم، برای ایجاد تغییر در رفتارشاگرد انجا م می گیرد.
معلمی موفق است در استفاده از روشهای تدریس که به تناسب شرایط مهارت داشته باشد؛زیرا شیوه تدریس محور تعلیم وتربیت است ومعلم بدین وسیله می تواند هم سطح معلومات شاگردان را بالا ببرد وهم رسالت تربیتی خودرا ایفا کند.
روشهای تدریس مورد استفاده در کلاس از جمله:
1- روش سخنرانی:در این روش، معلم مطالب درسی را به دانش آموزان انتقال می دهد. وظیفه اصلی معلم، انتقال معلومات و اطلاعات درسی به دانش آموزان است. وظیفه دانش آموزان، گوش دادن، نوشتن و یادداشت برداشتن است. در این روش می توان، ذهن دانش آموز را به بانکی تشبیه نمود که باید در آن پول اندوخته شود، در اینجا نیز، ذهن دانش آموز باید مملو از معلومات گردد، مطالب را در ذهن نگه دارد و هنگام امتحان یادآوری نماید. روش سخنرانی، محاسن و معایبی دارد. در یک جلسه سخنرانی، می توان مطالب زیادی را به دانش آموزان انتقال داد، صرفه جویی در زمان و امکانات و نیاز کم به وسایل و امکانات تکنولوژی آموزشی، از محاسن این روش می باشد. با توجه به امکانات کم در برخی از مناطق، معلم می تواند با استفاده از این روش، حجم بسیاری از اطلاعات را به افراد انتقال بدهد.
2- روش نمایشی: در این روش، معلم مهارت و کار خاصی را به طور عملی در برابر دانش آموزان انجام می دهد و دانش آموز پس از مشاهده مراحل کار، سعی می کنند، کار را به همان ترتیب انجام بدهند. در این روش، مشاهده و سپس تقلید از معلم، بسیار مهم می باشد.
3-روش ایفای نقش در این روش، معلم از دانش آموزان می خواهد که یک قطعه نمایش یا تئاتر را اجرا کنند، به گونه ای که در این فرایند، هر یک از فراگیران، ایفای نقش خاصی را به عهده بگیرند. از طریق این روش، می توان بسیاری از مهارتها، از قبیل فن بیان، ایجاد ارتباط و ابراز وجود را به دانش آموزان یاد داد.روش ایفای نقش، محاسن و معایبی دارد که به ترتیب زیر می باشد:این روش، موجب درمان افراد خجالتی می گردد. البته باید توجه نمود که در ابتدا، نقشهای ساده را به آنها واگذار نمود. این مسأله در مورد دانش آموزان بسیار فعال نیز، کاربرد بسیاری دارد، زیرا آنها می توانند، فرایند ایفای نقش را به خوبی دنبال کنند. عیب آن نیز این است که نیاز به امکانات بسیاری دارد و در همه دروس قابل استفاده نیست.
4- روش اکتشافی یا یادگیری اکتشافی در این روش، معلم کاری انجام نمی دهد، بلکه دانش آموزان را در برابر مسائل مختلفی قرار می دهد. دانش آموز باید ابتدا مسأله را درک کرده و بداند که مسأله چیست؟ سپس از طریق ارائه شواهد و اطلاعاتی در مورد آن مسأله، فرضیات و راه حلهایی ارائه می کند، فرضیات را در معرض آزمایش قرار می دهد کنند. در یادگیری اکتشافی، دانش آموز را در برابر اطلاعات و یادداشتهای قبلی قرار نمی دهیم، بلکه سعی می شود که وی در جریان آموزش، مسائل متفاوتی را کشف نماید و راه حلهایی را برای مسأله پیدا کند. زیرا اکتشاف، به معنای کشف معلومات ندانسته می باشد.
5- روش پرسش و پاسخ: این روش، در اکثر مواقع مکمل روش سخنرانی است و اکثر معلمان، این دو روش را با یکدیگر این روش، در اکثر مواقع مکمل روش سخنرانی است و اکثر معلمان، این دو روش را با یکدیگر تلفیق می نمایند تا از طریق آن، نقاط ضعف دانش آموز را برطرف نمایند. در این روش، معلم پرسشهایی را مطرح نموده و بر اساس پاسخهای ارائه شده توسط فراگیران، سوالات جدیدی مطرح می شود و در طی یک روال منطقی، فراگیران را به سمت راه حل مسأله و مسائل مورد نظر هدایت می نماید. در این روش، دانش آموزان از طریق سوالات درست، حساب شده و سنجیده، به سمت یافتن راه حلهای درست سوق داده می شوند. از این طریق، جنبه انفعالی روش سخنرانی تا حدی از بین رفته و دانش آموز در جریان یادگیری، مشارکت فعالی پیدا می کند.
6- استفاده از روشهای سمعی – بصری: استفاده از وسایل آموزشی از قبیل اوپک، اورهد، اسلاید، ویدیو، تلویزیون و حتی ضبط صوت، سبب تنوع کلاس درس می شود،، در دوره دبستان، باید به منظور ایجاد انگیزه بیشتر در یادگیری، کاهش خستگی و کسالت دانش آموز و جذاب کردن محیط آموزشی، حداکثر استفاده را از این وسایل به عمل آورد. تفکر کودک در دوره دبستان، عینی است. بنابراین، هر چه مطالب عینی تر باشند، دانش آموز آنها را بهتر درک می کند. در این دوره، بهتر است که از تلفیق روشها استفاده نمود. برای مثال، موردی را نمایش می دهیم یا کودک اضافه کردن یک ماده شیمیایی به ماده دیگر را مشاهده می کند و ما در حین نمایش، توضیح می دهیم. در برخی از مواد درسی، مثل تعلیمات اجتماعی، تلفیق روش نمایشی و روش سخنرانی، می تواند از سایر روشها موثرتر باشد.در بین روشهای مذکور آزمایشی در دوره دبستان، کدام روش موثر تر است؟با توجه به دو شعار فعال بودن و مشارکت دانش آموزان در امر یادگیری و آموزش چگونه یاد گرفتن، می توان گفت که یادگیری اکتشافی، دقیقاً مبتنی بر آن دو روش است؛ البته یادگیری اکتشافی، باید در همه مراحل تدریس اعمال شود، نه در کلیه دروس. در این زمینه، می توان گفت که روشها مطلق نبوده، بلکه در دوره ابتدایی، با توجه به امکانات، ماده درسی، سن کودک، ویژگیهای دانش آموز، فضای آموزشی، زمان و به طور کلی، تمامی شرایط موثر در آموزش یادگیری اکتشافی، بهترین روش می باشد. هر چند که تنها روش نیست و گاهی اوقات، معلم به ناچار باید از روشهای دیگر استفاده کند. در دوره ابتدایی، نوع مسأله باید بسیار آسان باشد تا دانش آموز از عهده حل آن برآید.در صورتی که یادگیری اکتشافی منطبق با توانایی و میزان رشد ذهنی دانش آموز باشد، تأثیر بسیاری بر یادگیری ها و تغییر رفتار دانش آموز دارد.
0
در این حلقه کوشیده‌ایم وضعیت کنونی نظام تربیت معلم در ایران را بررسی و ویژگی‌‌‌‌های آن را با کشور استرالیا بررسی تطبیقی و تحلیل کنیم.
این مقاله شامل سه بخش است. در بخش نخست با دیدی انتقادی اجمالی به سیر تحولات نظام تربیت معلم پرداخته‌ایم و پس از آن به تشریح سیاست ها، اقدامات و اتخاذ تدابیری اشاره داشته‌ایم که در شکل گیری مراکز تربیت معلم کشورمان طی سه دهه اخیر نقس داشته اند سپس به طرح عمده ترین مسایل و دشواری‌هایی پرداخته‌ایم که این نهاد تربیتی با آن رو به روست، مانند گزینش معلم، تربیت و آماده سازی معلمان و سرانجام نحوه استخدام و جذب معلم.
در بخش دوم به وضعیت نظام تربیت معلم در دو کشور ایران واسترالیا اشاره داشته‌ایم، با این هدف که امکان مقایسه وجوه تفاوت و تشابه فرایند تربیت معلم را در کشور‌‌‌های ایران، استرالیا فراهم سازیم. سرانجام، در بخش نهایی، پس از تحلیل اصول حاکم بر فرایند تربیت معلم در دو کشور استرالیا و ایران، به ارایه پیشنهادات کاربردی و موجه‌ترین راهبرد‌هایی پرداخته شده است که می تواند در حل و فصل رضایت بخش مسایل امروز نظام تربیت معلم کشورمان موثر باشند.امیدواریم با بهره گیری از این مجموعه مباحث که از بطن یافته‌‌‌‌های یک پژوهش تطبیقی استخراج شده است، یک نظام تربیت معلم کارآمد که اساس و محور هرگونه اصلاحات آموزشی است بنیان نهند.
سیر تحول تاریخی نظام تربیت معلم ایران از سده‌های گذشته تا زمان حاضر
نگاهی اجمالی به رویدادهای تربیت معلم در سده‌های گذشته که متأثر از موقعیت‌‌‌های تاریخی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی دوران‌‌‌‌های متفاوت بوده است، این امکان را به ما می‌دهد تا با دیدگاه‌‌ها و شیوه‌های تربیتی معلمان در سده‌های پیشین آگاهی یابیم. به گواه تاریخ تحول آموزش و پرورش در سده‌های گذشته به ویژه در ایران باستان، معلمان مهمترین نقش را در تربیت نوباوگان و انتقال تمدن، فرهنگ و دانش گذشتگان به نسل‌‌‌های آینده بر عهده داشتند. در آن دوره، سرچشمه تربیت، دین و پندنامه زرتشت بود که پدر و مادر را مسؤول تربیت فرزند می‌شناخت. آموزش رسمی به شاهزادگان و روحانیان و بزرگ‌زادگان اختصاص داشت و در روش تدریس به جنبه‌های علمی آموزش توجه زیاد می‌شد. و معلمان از می‌آن همین گروه انتخاب می‌شدند.
با ظهور «اسلام» تحولی عظیم در ساختار اجتماعی ایران دوره‌ی ساسانی به وجود آمد و دانشان‌دوزی از انحصار یک طبقه خاص خارج شد. مسجد، کانون فعالیت‌‌‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی، محل تربیت فرزندان مسلمانان شد. بعد‌ها به سبب کثرت دانش‌آموز محل دیگری که «مکتب» نامیده می‌شد به تعلیم کودکان اختصاص یافت. مکتب نقش آموزش ابتدایی را بر عهده داشت و «مدرسه» و «حوزه‌های علمیه» عهدهدار آموزش متوسطه و عالی بودند. معروفترین این مدارس را نظام‌الملک با عنوان «نظامیه» در شهر‌‌‌های مختلف تأسیس کرد معلمان این مدارس به سه گروه تقسیم می‌شدند «مدرس»، «نایب مدرس» و «معید».
با تأسیس دارالفنون در سال 1268 ه.ق به همت امیرکبیر، برای نخستین بار دولت در امر تعلیم و تربیت برای خود مسؤلیتی قایل شد. با استخدام معلمان اروپایی در دارالفنون، زمینه نشر تمدن و فرهنگ مغرب زمین در ایران فراهم گشت. دارالفنون دانشی جداگانه و متفاوت از آموزش سنتی ارایه می‌کرد و می‌آن آموزش «کاربردی» به سبک اروپایی و آموزش دانش «نظری» و «کلامی» که قبلاً انجام می‌شد، تمایز به وجود آورد و به عنوان عرضه‌کننده نوین سرمایه فکری و فرهنگی در جامعه ایران مطرح گردید. در این دوره برای نخستین بار، معلمان همانند سایر کارکنان دولت سمت دیوانی پیدا کردند و به تدریج موقعیت اجتماعی آنان به دلیل پیدایش سبک جدید تعلیمات که متأثر از ممالک اروپا و گسترش روز افزون تعلیمات عمومی و سوادآموزی بود، از محاق ابهام بیرون آمد و نقش واقعی معلمان در عرصه تعلیم و تربیت کشور بارزتر گردید.
طی این دوره اندیشه تأسیس مدارس جدید در صدر خواسته‌های نواندیشان داخل و خارج از کشور قرار گرفت و تربیت معلم برای کانون‌‌‌های آموزشی به منظور هماهنگی با شرایط جدید تحولات فرهنگی از اولویت خاص برخوردار شد. انتظار جامعه چنین بود که معلمان، هم به لحاظ نگرشی، ضرورت‌‌‌های جدید را دریابند و هم به جهت مهارتی با فنون و روشهای جدید آشنا شوند. باید اذعان کرد تا این زمان کوششی هدفمند برای استقرار یک نظام فراگیر تربیت معلم به عمل نیامده بود. به طوری که طی این مدت معلمان مراکز آموزشی با ذوق و سلیقه شخصی، برنامه‌های تحصیلی را برای مدارس و کلاس درس تنظیم می‌کردند تا اینکه در سال 1297 (ه.ش) مجلس، به حکم ضرورت، لایحه تأسیس «دارالمعلمین» و «دارالمعلمات» را به تصویب رساند و بدینسان ایجاد مراکز تربیت معلم برای پسران و دختران جنبه قانونی به خود گرفت.
سایر مراکز مهم تربیت معلم قبل از پیروزی انقلاب اسلامی عبارت بودند از:
دارالمعلمین عالی سال 1308
دانشسرا‌‌‌های مقدماتی و عالی سال 1312
تشکیل کلاس‌‌‌های کمک آموزگاری سال 1322
دانشسرای کشاورزی سال 1328
مراکز تربیت معلم دو ساله روستایی سال 1332
دانشسرای عشایری سال 1334
مراکز تربیت معلم یکساله سال 1338
دوره تربیت معلم حرفه‌ای پسران و دختران سال 1341
تشکیل دوره‌های آموزشی سپاه دانش سال 1342
دانشسرای عالی سپاه دانش سال 1343
آموزشگاه تربیت معلم روستایی در دزفول سال 1343
مؤسسه تربیت معلم و تحقیقات تربیتی سال 1343
دانشسرای عالی صنعتی سال 1343
مرکز تربیت معلم دینی سال 1345
مرکز تربیت معلم پیشوا
مراکز تربیت معلم کودکان استثنایی سال 1347
مراکز دانشسرای راهنمایی سال 1348
مراکز تربیت معلم دو ساله فنی و حرفه‌ای
دانشسرای هنر
مراکز تربیت مربی کودک سال 1351
دانشکده‌های علوم تربیتی دانشگاه‌ها
دانشگاه تربیت معلم
تغییرات و تحولات تربیت معلم پس از پیروزی انقلاب اسلامی
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در اساسنامه‌ها و آیین‌نامه‌ها و برنامه‌های مراکز تربیت معلم و تربیت دبیر دانشگاهها، تغییراتی به وجود آمد و در مورد کارآموزان این مراکز آموزشی و استخدام آنان قوانینی وضع شد. برای تربیت و تأمین معلمان مدارس ابتدایی، استثنایی، راهنمایی تحصیلی، متوسطه‌ی عمومی و فنی و حرفه‌ای، رشته‌هایی جدید بر رشته‌های قبلی افزوده شد.
در سال‌‌‌های تحصیلی 1359-60 درباره‌ی تغییر ساختار تربیت معلم و تهیه برنامه‌های درسی، مطالعاتی در دفتر تحقیقات و برنامه‌ریزی درسی (در حال حاضر این دفتر با نام دفتر برنامه‌ریزی و تألیف کتاب‌‌‌های درسی فعالیت دارد.)
و دفتر تربیت معلم و شورای عالی آموزش و پرورش صورت گرفت و نظر مسؤلان وزارت آموزش و پرورش بر این بود که:
مراکز تربیت معلم باید در مراکز استان‌ها توسعه یابد.
سطح تحصیلات فارغ‌التحصیلات مراکز تربیت معلم، برای تدریس در دوره ابتدایی و راهنمایی تحصیلی باید فوق دیپلم باشد.
فعالیت مراکز تربیت معلم در استان‌ها به صورت شبانه‌روزی صورت پذیرد.
رشته‌های تحصیلی مراکز تربیت معلم به دو سال افزایش یابد.
به منظور تدریس در دوره ابتدایی، رشته آموزش ابتدایی ایجاد شود.
در برنامه درسی، دروس معارف اسلامی، اخلاق و تربیت اسلامی گنجانده شود.
در انتخاب دانشجو برای مراکز تربیت معلم، علاوه بر صلاحیت‌‌‌های علمی، به صلاحیت‌‌‌های اخلاقی نیز توجه شود.
مهمترین نهاد‌ها و مراکز تربیت معلم پس از پیروزی انقلاب اسلامی عبارت بودند از:
دانشسرا‌‌‌های تربیت معلم دو ساله و چهار ساله
گروه هماهنگی تربیت معلم
دانشگاه‌های تربیت معلم و دانشکده‌های علوم تربیتی و تربیت دبیر
دوره‌های کارشناسی ناپیوسته
دفتر تربیت معلم
سایر روش‌‌‌های تأمین معلم موردنیاز مدارس در شهر‌ها و روستا‌ها در سال‌‌‌های اخیر از طریق سیاست‌ها و تدابیری صورت می‌پذیرفت که ذیلاً به آن‌ها اشاره می‌شود.
به کارگیری سرباز معلم در سطح دیپلم، فوق دیپلم و لیسانس پس از طی دوره‌های آموزشی، نظامی و فرهنگی
استخدام معلمان ابتدایی از می‌آن آموزشیاران نهضت سوادآموزی
استفاده از دبیران شاغل، دانشجویان دانشگاهها، شاغلان سازمان‌‌‌های اداری وزارت آموزش و پرورش برای تدریس در دوره‌های متفاوت تحصیلی به صورت حق‌التدریس
برگزاری آموزش‌‌‌های ضمن خدمت و فراهم کردن شرایط ادامه تحصیل معلمان پایه‌های گوناگون از طریق مأموریت تحصیلی
مرحله گزینش معلمان
در گذشته، شرط ورود به دانشسرا‌‌‌های مقدماتی که یکی از روش‌‌‌‌های تربیت معلم بود، دارا بودن کارنامه قبولی در کلیه واحد‌‌‌های درسی سال اول و دوم نظری نظام جدید آموزش متوسطه با حداقل سن 15 سال تمام و حداکثر 18 سال تا اول مهر ماه سال ورود به این مراکز بود. این دانش‌آموزان منحصراً از می‌آن داوطلبان بومی مناطق محروم همان استان انتخاب می‌شدند و تحصیل در این مراکز شبانه روزی بود.
امروزه داوطلبان ورود به مراکز تربیت معلم باید دارای شرایط زیر باشند.
الف) تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران
ب) دارا بودن صلاحیت اخلاقی و اعتقادی متناسب با شئون معلمی
ج) داشتن صحت مزاج و سلامت تن و روان ارایه گواهی از کمیسیون پزشکی استان
د) دارا بودن دیپلم کامل متوسطه
در چند سال اخیر، برای جذب جوانان با صلاحیت به شغل معلمی، ادغام آزمون ورودی مراکز تربیت معلم در آزمون ورودی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی در نظر گرفته شده است. از جمله سیاست‌‌‌های جدید می توان به اختصاص دادن سهمیه ویژه به دانشگاه‌ها و مراکز عالی وابسته به وزارت آموزش و پرورش در دوره‌های کارشناسی ارشد و دکتری اشاره کرد، همچنین اخذ تعهد برای خدمت دبیری از دانشجویان مراکز تربیت معلم در بدو تحصیل و دانشجویان رشته‌های دبیری در آخرین سال تحصیل و فارغ‌التحصیلات آزاد دانشگاه‌ها در آغاز دوره ویژه مهارت‌‌‌های تعلیم و تربیت.
مرحله آماده‌سازی و تربیت معلمان
در ایران، تربیت معلم در سطح ابتدایی و راهنمایی بر عهده آموزش و پرورش و آماده‌سازی و تربیت معلم در سطح متوسطه همزمان بر عهده‌ی آموزش و پرورش و آموزش عالی است.
کسب صلاحیت معلمی شامل سه دوره‌ی: الف) کاردانی با حداقل 67 و حداکثر 72 واحد درسی ب) کارشناسی ناپیوسته با حداقل 65 و حداکثر 70 واحد درسی ج) کارشناسی پیوسته با حداقل 130 و حداکثر 135 واحد درسی است.
دانشجو معلمان در دوره‌های گوناگون موظف به گذراندن دروس عمومی، دروس تخصصی و آموزش‌‌‌های تربیتی هستند. آموزش‌‌‌های تربیتی، درس‌‌‌های مربوط به مهارت‌‌‌های معلمی، کلاسداری و دروس تربیت معلم ایران به صورت خطی تنظیم شده است و تقدم و تأخر درس‌ها اهمیتی ویژه دارد.
موضوع یا رشته تخصصی در برنامه تربیت معلم با حجیم‌تر کردن کتاب‌‌‌های درسی همراه است. عاملی که موجب می‌شود بر مفاهیم به طور سطحی تأکید می‌شود و کمتر به دانشجو فرصت پژوهش داده می‌شود.
مرحله جذب، نگهداری و استخدام معلمان
براساس برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی (1379-1383)، در قسمت آموزش و پرورش، در زمینه جذب، نگهداری و استخدام معلمان راهکار‌‌‌های اجرایی مورد تأکید قرار گرفتند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. ایجاد تعادل و توازن در امتیازات معلمان شاغل و دارندگان مدرک هم سطح در کلیه دوره‌های تحصیلی، براساس ساعات موظف و ویژگی‌‌‌های هر دوره.
2. ارتقای معلمان واجد شرایط دارای مدرک دیپلم و کاردانی به ویژه در دوره ابتدایی (حداقل یک مقطع تحصیلی).
3. ارتقا تا 20 درصد از کارکنان دارای مدرک کارشناسی به کارشناسی ارشد.
4. اعمال سیاست‌‌‌های تشویقی برای معلمان و مربیان پذیرفته شده در دوره دکتری.
5. تعیین نرخ حق‌التدریس معلمان در حکم ضریبی از حقوق فوق‌العاده برای ایجاد انگیزه و افزایش ضریب به کارگیری نیرو‌‌‌های مجدد.
پژوهش‌ها و مطالعات نشان می‌دهند که در پذیرش داوطلبان به کسوت معلمی، به عوامل تحصیلی و صلاحیت‌‌‌های اخلاقی توجه شده است، اما مبنای صلاحیت اخلاقی بیشتر ارزش‌‌‌های اسلامی و رفتار‌‌‌های دینی داوطلبان است و ویژگی‌‌‌های شخصیتی آنان از قبیل انگیزش، ارتباط می‌آن فردی، خودشکوفایی و خود راهبردی و ویژگی‌‌‌های عاطفی مانند علاقه‌مندی به کار معلمی، حس همکاری، اشتیاق، تفکر دانش‌آموز محوری مورد توجه قرار نگرفته است. آزمون‌‌‌های عملکردی به منظور سنجش صلاحیت حرفه‌ای داوطلبان کمتر مورد توجه قرار گرفته است، بنابراین داشتن گواهینامه معلمی و گذراندن موفقیت‌آمیز امتحانات تعیین صلاحیت حرفه‌ای که از شروط حتمی برای ورود به حرفه معلمی در کشور‌‌‌های پیشرفته دنیاست، در کانون توجه نهاد تربیتی کشورمان نیست.
دانشسرا‌‌‌های تربیت معلم جزء سابقه خدمت رسمی آنان به منظور که از نظر ترفیع (پایه، گروه، بازنشستگی) قابل محاسبه خواهد بود.
مرحله گزینش معلم
شرط ورود به رشته‌های متنوع مراکز تربیت معلم، صرفنظر از این که فرد در کدام دوره تحصیلی تدریس خواهد کرد، داشتن مدرک کامل متوسطه (Abitur) است که برای دریافت آن گذراندن 13 سال تحصیلی ضرورت دارد. مؤسساتی که امر تربیت معلم را بر عهده دارند دارای اسامی گوناگون‌اند که مهمترین آن‌ها عبارتند از: «آکادمی تربیت معلم»، «دانشکده علوم تربیتی»، «دانشگاه‌های علوم و فنون»، «دانشکده هنر و موسیقی» و «معلمان مدارس حرفه‌ای در انستیتو‌‌‌های تربیت معلم حرفه‌ای» (Berful Padagogisch Institue). از جمله شرایط ورود به این مؤسسات داشتن سوابق تحصیلی درخشان است که باید به تأیید مقامات مدرسه رسیده باشد.
مرحله آماده‌سازی و تربیت معلمان
تربیت معلم، طی دو مرحله آموزش‌‌‌های نظری و آموزش‌‌‌های عملی انجام می‌پذیرد. آموزش‌‌‌های نظری به داوطلبان ورود به حرفه معلمی از طریق دانشگاه‌ها و آموزش‌‌‌های عملی از طریق مراکز وابسته به وزارت آموزش و پرورش و فرهنگ ایالت‌ها انجام می‌شود. مرحله نخست با توجه به این که دانشجو، داوطلب تحصیل در کدام دوره تحصیلی است سه تا هفت سال به طور می‌آنجامد. در صورتی که دانشجو این مرحله را با موفقیت بگذراند وارد مرحله دوم می‌شود. مرحله دوم در واقع یک دوره کارآموزی (Referandariat) است و مدت آن برای همه‌ی داوطلبان تدریس و کلیه دوره‌های تحصیلی دو سال است.
داوطلبان ورود به حرفه معلمی که قصد تدریس در سطوح پایینتر تحصیلی را دارند به گونه‌ای تربیت می‌شوند که هم از عهده تدریس در دوره ابتدایی برآیند و هم بتوانند دو درس از دروس دوره اول متوسطه (/Haupt Gymnasium/ Real schule) را تدریس کنند.
در مدت تحصیل دانشجویان در دانشگاهها، آنان موظفند چهار هفته برای هر یک از موضوع‌‌‌های تخصصی در مدارس به تدریس عملی بپردازند. همچنین در مرحله «کارآموزی» دانشجویان به مدت یک روز در هفته در سمینار‌ها و کلاس‌هایی شرکت می‌کنند که هدف از آن ارایه اطلاعات بیشتر یا افزایش مهارت در آنان است. با به پایان رسیدن این دو مرحله، دانشجویان خود را برای آزمون‌‌‌های کتبی و شفاهی آماده می سازند. در صورت موفقیت در مراحل دوگانه برنامه تربیت معلم و موفقیت در امتحانات مرحله نهایی، داوطلبان باید در آزمون‌‌‌های تأیید صلاحیت شرکت کنند و عبور موفقیت آمیز ز این مرحله تا حدودی امکان ورود به حرفه معلمی را برای آنان فراهم می‌سازد.
مرحله تأیید صلاحیت دارای دو آزمون است و نتیجه موفقیت در آزمون دوم، تأیید صلاحیت حرفه‌ای است که دانشجویان فقط در دو نوبت می‌توانند در آن شرکت کنند. افرادی که از عهده امتحانات مذکور برآیند به دریافت گواهینامه معلمی نایل می‌آیند. گفتنی است که این گواهینامه به خودی خود برای پیوستن یه کسوت معلمی کافی نیست و فقط در حکم صلاحیت و اعتبار اشتغال به حرفه معلمی تلقی می‌شود.
مرحله جذب، نگهداری و استخدام معلمان
با به پایان رسیدن دوران تحصیل پیش از خدمت و کسب گواهینامه معلمی، داوطلبان درخواست استخدام خود را مطرح می‌کنند. وزارت آموزش و پرورش و فرهنگ ایالت یا اداره کل مدارس ایالت این تقاضا را بررسی می‌کند. سپس براساس نیاز منطقه، رشته و موضوع تخصصی داوطلبان، نمرات امتحانی، سوابق تحصیلی، چگونگی عملکرد آنان در دوره کارآموزی، عد‌‌ه‌ای از آنان را انتخاب و استخدام می‌کند. این استخدام جنبه آزمایشی دارد، بدین معنی به مدت یک تا پنج سال نحوه تدریس و عملکرد آنان، توانایی‌‌‌های حرفه‌ای و مجموع قابلیت‌هایشان تحت نظر راهنمایان، مدیران مدارس همکاران پر تجربه قرار می گیرد و در صورتی که معیار‌‌‌های لازم را دارا باشند به استخدام رسمی وزارت آموزش و پرورش و فرهنگ ایالت در خواهند آمد.
براساس قانون استخدام کارکنان دولت و طبقه‌بندی شغلی، معلمان در استرالیا از موقعیت اجتماعی و اقتصادی شایسته برخوردارند و جوانان با توجه به شأن اجتماعی این حرفه آن را در ردیف نخستین اولویت‌‌‌های حرفه‌ای خود منظور می‌کنند و بدینسان عده‌ی داوطلبان شغل معلمی افزایش یافته است. حاکمیت چنین شرایطی هم آثار کمی و هم آثار کیفی مثبتی را در قالب گرایش جوانان با استعداد به این حرفه را در برداشته است و علاوه بر آن، امکان گزینش اصلح و جذب موجه‌ترین افراد را از می‌آن داوطلبان شغل معلمی میسر ساخته است.
اخیراً دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی با همکاری وزارت آموزش و پرورش و فرهنگ ایالت‌ها دوره‌های آموزش ضمن خدمت برای معلمان ایجاد کردهاند. معلمان در هر ایالت بر حسب نیاز و علاقه خویش و با هماهنگی قبلی با مدیران مدارس و مقامات محلی آموزشی می‌توانند در این دوره‌ها شرکت کنند.
گزینش معلم
از دهه 1970 به علت رشد کمی مدارس و شمار فراوان دانش‌آموزان، نهاد آموزش و پرورش نتوانست افراد واجد شرایط را برای معلمی جذب نماید. اما به تدریج از سوی وزارت آموزش و پرورش ضوابطی در زمینه گزینش و استخدام معلمان شایسته به ویژه برای مدارس ابتدایی و دوره اول و دوم متوسطه مشخص شد. از آن پس اقداماتی در جهت ارتقای سطح معلومات و دانش حرفه‌ای معلمان کشور به عمل آمد و استخدام معلمان با درجه تحصیلی دانشگاهی (لیسانس و بالاتر از آن) در اولویت قرار گرفت. در سال 1995، 7/87 درصد معلمان ابتدایی، 8/90 درصد معلمان دوره اول دبیرستان، 1/97 درصد معلمان دوره دوم دبیرستان دارای تحصیلات دانشگاهی لیسانس و بالاتر بوده‌اند.
آماده‌سازی و تربیت معلم
در دو دهه اخیر، دانشگاه‌های تربیت معلم بسیاری ایجاد شده‌اند که فقط به تربیت معلم و پژوهش در زمینه‌های گوناگون آموزش و پرورش می پردازند و با ارایه دوره‌های فوق لیسانس و بالاتر، (شرایط لازم را برای ادامه تحصیل معلمان شاغل فراهم می‌آورند. از شروط لازم برای ورود به حرفه معلمی داشتن گواهینامه معلمی است که به دوره مشخصی اختصاص ندارد.
فارغ‌التحصیلان دوره لیسانس گواهینامه‌ای دریافت می‌کنند که اعتبار آن مادام‌العمر است و دارندگان درجه تحصیلی فوق لیسانس و دکتری به دریافت گواهینامه ویژه هر دانشگاه یا مؤسسه‌ای که بخواهد گواهینامه معلمی صادر کند، باید قبلاً از وزارت آموزش و پرورش مجوز لازم را دریافت کرده باشد.
در صورتی که متقاضیان، در دانشگاه‌ها یا مدارس عالی مجاز و معتبر تحصیل نکرده باشند، وزارت آموزش و پرورش‌زا طریق برگزاری آزمون به دادن گواهینامه معلمی به آنان اقدام می‌کند.
معلمان مدارس ابتدایی و دوره اول دبیرستان با گذراندن دوره دو ساله آموزشی در یکی از مؤسسات آموزش عالی گواهی درجه دو دریافت می‌کنند.
جذب، انتخاب و استخدام معلمان
گذشته از دارا بودن گواهینامه معلمی که اولین شرط ورود به حرفه معلمی است، دومین شرط توفیق در امتحان تعیین صلاحیت حرفه‌ای است که هیئت آموزش و پرورش ایالت و شهرداری‌ها آن را انجام می‌دهند. گزینش معلمان برای مدارس استان و شهرستان جزء مسؤلیت‌‌های شورای آموزش و پرورش استان است. در مدارس خصوصی مدیران یا شورا‌‌های ویژه مدرسه انتخاب معلمان را بر عهده دارند. به سبب عده‌ی زیاد داوطلبان، انتخاب معلم براساس نتایج آزمون‌‌های علمی، مصاحبه‌ها و سنجش توانایی‌‌های کاری داوطلبان انجام می‌شود. آزمون‌ها به صورت کتبی و شفاهی انجام می‌شود و به این طریق اطلاعات عمومی داوطلب و شایستگی‌‌های حرفه‌ای او در زمینه روش‌‌های تدریس و سایر توانایی‌‌های تخصصی ارزشیابی می‌شود. سپس معلمان در مصاحب‌‌های که از سوی وزارت آموزش و پرورش، علوم و فرهنگ برگزار می‌شود، شرکت می‌کنند و در صورت پذیرفته شدن استخدام می‌شوند.
همچنین حقوق معلمان براساس دو عامل اساسی، تحصیلات و سابقه کار پرداخت می‌شود و هر سال مورد تجدیدنظر قرار می‌گیرد. در هر وضعیت، معلمان بیش از سایر کارکنان هم‌ردیف خود حقوق می‌گیرند، مگر در سنین آخر خدمت خود باشند مشخص است که مدیریت رده بالاتری است.
1. اصل توجه به روند تربیت معلم به صورت یک نظام باز و آزاد
در جمهوری اسلامی ایران تربیت آموزگاران ابتدایی و دبیران دوره راهنمایی در مراکز تربیت معلم تحت پوشش وزارت آموزش و پرورش انجام می‌شود و تربیت دبیران دوره متوسطه تحصیلی از طریق مراکز آموزش عالی، دانشکده‌های علوم تربیتی و دانشگاه‌های تربیت معلم صورت می گیرد. ولی از آنجایی که فارغ‌التحصیلان اینگونه مراکز از جنبه کمی نمی‌توانند پاسخگوی تقاضا‌‌های رو به رشد دستگاه تعلیم و تربیت از جهت تأمین معلم متخصص باشند، لازم است به منظور حل مشکل کمبود معلم دانش آموخته و ماهر و بهره‌گیری از نیرو‌‌های متخصص آزاد، دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی از طریق هماهنگی با وزارت آموزش و پرورش به تأسیس دوره‌های یکساله و دو ساله اقدام نمایند و در سطحی گسترده و با ارایه آموزش‌‌های لازم، آنان را با مطالب و مباحثی در زمینه مهارت‌‌های معلمی آشنا سازند. داوطلبان ورود به کسوت معلمی ضمن داشتن تخصص در رشته‌های گوناگون علمی می‌توانند با گذراندن این دوره‌ها، به فراگیری برخی از دروس اختصاصی و دروس تربیتی بپردازند، تا برای تصدی حرفه معلمی از شایستگی‌‌های لازم برخوردار شوند.
2. اصل گزینش اصلح معلمان
در جمهوی فدرال استرالیا معلمان از موقعیت اجتماعی و اقتصادی شایسته‌ای برخورداراند. چنین موقعیتی سبب می‌شود نسل جوان به این حرفه با دیده احترام بنگرد و آن را جزو اولویت‌‌های شغلی خود منظور نماید.
اما در ایران، از آنجایی که معلمان از موقعیت اجتماعی و اقتصادی شایسته‌ای برخوردار نیستند، حرفه معلمی برای جوانان به ویژه جوانان مستعد و هوشمند جاذبه‌ای ندارد و در مقایسه با سایر مشاغل از اولویت برخوردار نیست.
به خوبی روشن است که اصلاح و غنا بخشیدن به برنامه‌های تربیت معلم تابع توانایی‌ها و قابلیت‌‌های ورودی‌‌های این نظام است و راه‌حل آن بهبود بخشیدن به منزلت شغلی، موقعیت اجتماعی و تسهیلات رفاهی معلمان و تکریم شخصیت معلم و ارجگذاری به شغل معلمی است. زیرا تن‌ها وجود داوطلبان صاحب صلاحیت بیش از عد‌‌ه‌ای که دستگاه آموزش و پرورش به آن‌ها نیاز و امکان جذب آن‌ها را دارد، امکان انتخاب اصلح را فراهم می‌سازد.
3. اصل تربیت و آماده‌سازی معلمان در مراکز دانشگاهی و مؤسسات آموزش عالی
در کشور استرالیا، دانشگاه‌ها وظیفه‌ی تربیت معلم برای همه‌ی سطوح و دوره‌های تحصیلی را بر عهده دارند، زیرا هدف آن است که معلمینی با شایستگی و کارایی بسیار تربیت شوند. در این مورد لازم است همه جنبه‌های تربیت معلم مورد توجه قرار گیرد تا معلم بتواند روش‌‌های یادگیری گوناگون را با توجه به موقعیت‌‌های متفاوت مورد استفاده قرار دهد، استعداد‌‌های دانش‌آموزان را شکوفا سازد و از فناوری آموزشی به طور کامل و مؤثر بهره گیرد.
از جنبه‌های مهم دیگر در کشور یاد شده تدریس عملی است، عاملی که سبب کاهش فشار‌‌های روانی، اضطراب‌ها و دلهره‌های ناشی از عهده‌دار شدن مسؤولیت تدریس در سال‌‌های آغازین خدمت است.
در نظام تربیت معلم ایران شرط ورود به دانشسرا‌‌های مقدماتی، داشتن مدرک سوم راهنمایی (مدت تحصیل در دانشسرا‌ها چهار سال) یا مدرک دوم نظری (مدت تحصیل در دانشسرا دو سال) است و به فارغ‌التحصیلان مدرک دیپلم کامل متوسه در رشته آموزش ابتدایی اعطا می‌شود. البته در پرتو سیاست‌‌های ارتقای سطح مدارس ابتدایی و روستایی به تدریج دانشسراهای مقدماتی منحل شدند، با وجود این آخرین تصمیمات وزارت آموزش و پرورش مبنی بر احیای موقت دانشسرا‌‌های مقدماتی است و پیش‌بینی شده است به دلیل کمبود معلم در مقطع ابتدایی در بعضی از مناطق محروم، دانشسرا‌‌های مقدماتی مجدداً احیا شوند. از طرفی با بهره‌گیری از تجارب کشور‌‌های موفق در این زمینه، تأکید بیشتر بر دوره‌های کارورزی و تدریس عملی در مراکز تربیت معلم ایران از ضروریاتی است که باید مورد توجه جدی قرار گیرد، ضمن اینکه محیط‌‌های آموزشی باید انعطاف‌پذیر باشند و فرصت‌‌های متنوع و امکام تجربیاتی را فراهم آورند که پاسخگوی نیاز‌‌های حرفه‌ای معلمان باشد.
4. اصل جذب، نگهداری و استخدام معلمان
در جمهوری فدرال استرالیا، با سپری شدن مراحل دوگانه تحصیل و کسب موفقیت در آزمون‌‌های کتبی و شفاهی، دانشجو معلمان گواهینامه‌ای دریافت می‌کنند که در حکم صلاحیت و اعتبار اشتغال به حرفه معلمی است. سپس وزارت آموزش و پرورش به درخواست داوطلبانی که به دریافت گواهینامه معلمی نایل آمدهاند، براساس نیاز ایالتی، کسب امتیازات درخشان تحصیلی، عملکرد آنان در دوره دو ساله کارآموزی، امتحان تعیین صلاحیت حرفه‌ای و نیاز منطقه و مدارس دولتی، به رشته‌ها و موضوعات تخصصی آنان رسیدگی می‌کند و از این بررسی افرادی که واجد شرایط لازم هستند انتخاب و استخدام می‌شوند. چنانچه این افراد در دوره آزمایشی از عهده انتظارات برآیند، می‌توانند به استخدام دایم وزارت آموزش و پرورش ایالت در حکم کارمند رسمی و دایمی دولت در آیند.
نظام تربیت معلم کشور ما از چنین ویژگی‌هایی برخوردار نیست. بدین معنا که فارغ‌التحصیلان مراکز تربیت معلم و دانشکده‌های عاوم تربیتی با توجه به قانون متعهدان خدمت بدون پشتسر گذاشتن آزمون‌‌های تعیین صلاحیت و دریافت گواهینامه معلمی (به آن صورت که در کشور استرالیا متداول است) وارد حرفه معلمی می‌شوند. اعطای چنین تضمین شغلی از بدو ورود به معلمان فارغ‌التحصیلان موجب می‌شود تا داوطلبان از انگیزه کافی برای کسب توانایی‌ها و قابلیت‌‌های حرفه‌ای بیشتر برخوردار نباشند و کوششی در جهت ارتقای سطح علمی خود به عمل نیاورند. بنابراین باید با استفاده از تدابیری کوشید تا تحرک و انگیزه‌ی بیشتری در داوطلبان به وجود آورد، یعنی داوطلبانی که از حداقل ویژگی‌‌های لازم بهره‌مند نیستند نتوانند به سادگی به این کسوت در آیند. حداقل شرایطی فراهم شود تا دانشجو معلمان ساعی، با انگیزه و ممتاز از وضعیت استخدامی بهتر برخوردار گردند، و به رتبه‌های علمی بالاتر و معلمان باسوادتر توجه بیشتری معطوف گردد.
5. اصل برخورداری از آموزش‌‌های ضمن خدمت به منظور ارتقای صلاحیت‌‌های شغلی معلمان
آموزش‌‌های ضمن خدمت معلمان به منظور ارتقای سطح کیفی دانش حرفه‌ای آنان در استرالیا مورد توجه خاص وزارت آموزش و پرورش و شورا‌‌های تربیتی قرار دارد. کانون‌‌های آموزشی ضمن خدمت معمولاً در مراکز و دانشگاه‌های تربیت معلم، دانشکده‌های علوم تربیتی و آموزشکده‌های فنی تربیت دبیر برگزار می‌گردد.
طی سال‌‌های اخیر، در استرالیا، مقامات آموزش و پرورش به این نکته مهم توجه کردند که به منظور پاسخگویی به نیاز‌ها و تقاضاهای روز، در راستای تحقق اهداف آرمانی آموزشی، آموزش‌‌های ضمن خدمت باید در کانون توجه قرار گیرد. به ویژه آن که فناوری آموزشی و استفاده روز افزون آن در کلاس درس، گستره‌ی کار معلم را تغییر داده است و او را به هدایت‌کننده جریان یادگیری و تسهیل‌کننده فرایند آموزش مبدل کرده است.
در حال حاضر آموزش‌‌های ضمن خدمت در ایران در قالب دو دوره کوتاه‌مدت و بلندمدت ارایه می‌شود. دوره‌های کوتاه‌مدت 15 تا 300 ساعت آموزشی را در برمی‌گیرد.
این دوره‌ها به صورت بازآموزی، کارآموزی و گردهمایی‌‌های آموزشی و به صورت متمرکز، استانی و منطق‌‌های تشکیل می‌شوند. دوره‌های بلندمدت برای نخستین بار از سال 1370 اقدام به پذیرش دانشجو نمود، (براساس کنکور سراسری) که مجری آن اداره کل آموزش‌‌های ضمن خدمت است. اما بررسی‌‌های به عمل آمده نشان می‌دهد که آموزش‌‌های ضمن خدمت از کارایی و اثربخشی لازم برخوردار نیستند و بر کیفیت و توانایی‌‌های معلمان شاغل تأثیری مطلوب ندارند.
باید اذعان داشت در کنار علایق شخصی داشتن انگیزه برای کسب معلومات بیشتر، انگیزه کسب امتیاز به منظور ارتقای شغلی یکی از عمده‌ترین دلایل شرکت در این دوره‌هاست. حجم زیاد دروس، عدم صلاحیت علمی اساتید، کمبود کتاب و جزوه و تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی نقاط ضعف این دوره‌ها است که در نتیجه، بر عملکرد معلمان تأثیری مثبت نداشته است.
7. اصل تسهیلات رفاهی و شأن و اعتبار معلم
در استرالیا، معلمان از نظر دریافت حقوق و دستمزد در رده کارکنان سطوح بالای شغلی و کارمندان ارشد دولت قرار دارند. اگرچه میزان حقوق معلمان مدارس ابتدایی و دوره‌ی اول و دوم متوسطه با هم فرق دارند، اما در مقام مقایسه، با دستمزد سایر کارکنان دولت از مقیاس بالایی برخوردار است و هر سال نسبت به افزایش حقوق معلمان در کلیه سطوح تحصیلی به منظور بالا بردن قدرت خرید و ارتقای سطح رفاهی آنان تصمیماتی اتخاذ می‌شود.
در ایران با وجود قدم‌هایی که در راه بهبود موقعیت مالی معلمان در سال‌‌های اخیر برداشته شده است، اما هنوز معلمان ما درگیر مسایل و مشکلات معیشتی خود هستند. شأن و منزلت، موقعیت اجتماعی و طبقاتی، رفاه و حقوق و مزایای حاصل از حرفه معلمی پاسخگوی نیاز‌ها و انتظارات این قشر از جامعه نیست. به طور یکه امنیت شغلی اگر به معنای تثبیت موقعیت شغلی و نگرانی از دست دادن آن باشد، اصلاً در شغل معلمی مطرح نیست. زیرا موقعیت مالی این شغل چنان رقت‌انگیز است که کسی در آرزوی کسب این مقام نیست، مگر کسانی که علاقه‌ای ویژه به شغل معلمی دارند. اما اگر امنیت شغلی به معنای آینده شغلی، تأمین معاش و دورنمای آن باشد، باید اذعان داشت که متأسفانه شرایط ناامیدکننده است و به همین دلیل اکثر معلمان ترسی از اخراج شدن ندارند.
پیشنهاد‌‌های کاربردی
از آنجا که در قلمرو آموزش و پرورش، معلمان نقشی بسیار اساسی، مؤثر و محوری برعهده دارند و از سبب سازان قوام بخشیدن به نظام‌‌های آموزش و پرورش، محسوب می‌شوند. بنابراین باید هم از نظر معلومات منطبق با دنیای امروز باشند و هم از نظر دانش حرفه‌ای و آموزشی و پرورشی کاملاً مجهز و آماده باشند. به همین دلیل و با توجه به این نکته که هدف هر طرح پژوهشی به ویژه در حوزه آموزش و پرورش استفاده عملی آن برای برطرف کردن مشکلات احتمالی است، پیشنهاد‌‌های کاربردی زیر که برگرفته از یافته‌های این کار پژوهشی است، ارایه می‌شود؛ با این هدف که مورد توجه مسؤولان وزارت آموزش و پرورش کشورمان قرار گیرد.
1. در مرحله گزینش معلمان
روشن است که اصلاح و غنا بخشیدن به برنامه‌های تربیت معلم، تابع توانایی‌ها و قابلیت‌‌های ورودی‌‌های این نظام است. راه‌حل پیشنهادی این است که با بهبود بخشیدن به منزلت شغلی، موقعیت اجتماعی و تسهیلات رفاهی معلمان و تکریم شخصیت معلم و ارج نهادن به شغل معلمی و از راه‌های گوناگون مانند رسانه‌های گروهی، دولت و دستگاه‌های ذیربط تمهیداتی فراهم کنند که مستعدترین افراد از نظر علمی و اخلاقی داوطلب ورود به حرفه معلمی شوند. در این صورت است که می توان افراد با انگیزه و صلاحیتدار را بیش از افرادی که دستگاه آموزش و پرورش به آن نیاز دارد، به سوی این حرفه شریف جذب کرد و از می‌آن آنان بهترین و شایسته‌ترین داوطلبان را برگزید.
2. در مرحله تربیت و آماده‌سازی معلمان
تربیت و آماده‌سازی معلمان برای همه سطوح و دوره‌های تحصیلی را باید دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و مدرسان کارآزموده دانشگاهی برعهده داشته باشند، حتی برای مناطق محروم نیز نباید به کمتر از این قانع باشد، زیرا این کار نه تن‌ها سبب کاهش محرومیت نمی‌شود، بلکه محرومیت بیشتر این مناطق می‌شود. هر چند این موضوع نیازمند سرمایه‌گذاری بیشتر است، اما تجربیات کشور‌‌های موفق در این زمینه به درستی این موضوع را روشن ساخته است که سرمایه‌گذاری برای تربیت معلم رشته‌های مختلف در ابعاد کیفی وکمی، بهترین نوع سرمایه‌گذاری و محور هرگونه اصلاحات بنیادین در نظام آموزشی است. بنابراین تأسیس و گسترش مراکز دانشگاهی و مؤسسات آموزش عالی تربیت معلم از اقدامات اساسی و بنیادی است که باید مورد حمایت و پشتیبانی دولتمردان و قانونگذاران و دستاندرکاران تعلیم و تربیت کشور قرار گیرد. همچنین پژوهش‌‌های بنیادین در زمینه تربیت معلم را باید دانشگاه‌ها و مراکز علمی و تحقیقاتی انجام دهند تا در پرتو آن حقایقی تازه در زمینه‌ی استقرار نظام تربیت معلم کارآمد کشف شود. این امر نیاز به همکاری صمیمانه دانشگاه‌ها و مراکز علمی و تحقیقاتی کانون‌‌های تربیت معلم، به ویژه مسؤولان آموزش و پرورش دارد و دستیابی به این هدف ضرورت تغییر رویکرد و نگرشی تازه و افزایش بودجه فعالیت‌‌های پژوهشی را ایجاب می‌کند، تا بدین ترتیب انگیزه لازم برای انجام دادن طرح‌‌های پژوهشی به ویژه در قلمرو تربیت معلم و از سوی پژوهندگان کشور فراهم آیند، با این هدف که یافته‌ها و نتایج این پژوهش‌ها و کاربست آن‌ها سبب برنامه‌ریزی دقیق و علمی باید در قلمرو تربیت معلمان می‌شود. پیش از هر تصمیم یا اقدامی نخست به پژوهش بپردازیم و بعد به اجرای آن طرح اقدام کنیم. لازم است این کار به صورت قاعده و اصل کلی مورد عنایت کسانی قرار گیرد که خواستار آنند که نظام تربیت معلم کشورمان در تربیت معلمان صلاحیتداری که با تحولات روز هماهنگ باشند، گام‌‌های استواری بردارند.
3. در مرحله جذب، نگهداری و استخدام معلمان
جذب، نگهداری و استخدام معلمان از می‌آن داوطلبان باید براساس نتایج آزمون‌‌های علمی، مصاحبه و سنجش توانایی‌‌های لازم برای ورود به حرفه معلمی انجام گردد و تن‌ها کسانی به کسوت معلمی در آیند که علاقه‌مند و صلاحیت خود را به اثبات رسانده باشند. یعنی فرصتی ایجاد کنیم که داوطلبانی که از حداقل ویژگی‌‌های لازم بهره‌مند نیستند، به سادگی به این حرفه روی نیاورند. همچنین باید تدابیری بیندیشیم تا امکان ادامه تحصیل برای دانشجو معلمان ساعی پرانگیزه و ممتاز از نظر سوابق تحصلی و آشنا به واقعیت‌‌های حرفه‌ای خویش فراهم شود. همچنین برای ارتقای صلاحیت‌های شغلی معلمان، لازم است آموزش‌‌های ضمن خدمت بهتر است در مراکز و دانشگاه‌های تربیت معلم، دانشکده‌های علوم تربیتی و آموزشکده‌های فنی تربیت دبیر باشد، تا امکانی برای پاسخگویی به نیاز‌ها و تقاضا‌‌های تازه مطرح شده محیط زندگی و دستیابی به اهداف آرمانی فراهم شود.
همچنین جایگاه، منزلت و موقعیت اجتماعی و طبقاتی، میزان رفاه و مزایای داده شده به معلمان باید پاسخگوی نیاز‌ها و انتظارات این قشر از جامعه باشد. باید بپذیریم که اصلاح آن در چاره‌اندیشی‌‌های موضعی، پراکنده، گاه به گاه، مصلحتی، زودگذر و نظایر آن خلاصه نمی‌شود. این امر نیازمند تغییرات بنیادین در برنامه‌ها و اندیشیدن تدابیری است که قدرت خرید معلمان را افزایش دهد و در شناساندن جایگاه و منزلت معلمان مؤثر افتد.
0
تحصیل در استرالیا: سیستم آموزشی، شرایط پذیرش، بورس و کمک هزینه و ویزا
Study in Australia تحصیل در استرالیادر این مقاله قصد داریم به معرفی سیستم آموزش عالی در استرالیا بپردازیم و اطلاعاتی جامع راجع به نحوه ی اخذ پذیرش و درخواست برای بورس و کمک های مالی، هزینه های زندگی و انواع ویزای دانشجویی ارائه نماییم. در ابتدا باید اشاره کنیم که مدارک اخذ شده از دانشگاه های استرالیا در تمام دنیا شناخته شده هستند و نکته ی مهمتر آن است که نظام آموزش عالی استرالیا از سوی دولت فدرال تنظیم شده است؛ به آن معنا که دولت استرالیا هر ساله تمامی دانشگاه های کشور را بررسی می کند تا مطمئن شود که آن ها استانداردهای خود را در زمینه ی آموزش عالی حفظ کرده اند. برخی ویژگی های تحصیل در کشور استرالیا عبارتند از:
هزینه ی زندگی
هزینه ی زندگی و شهریه ی تحصیلی در استرالیا در مقایسه با آمریکا یا انگلیس کمتر است. این کمتر بودنِ هزینه ها باعث شده است تا تحصیل در دانشگاه های استرالیا در حین داشتن یک زندگی با سطح استاندارد بالا، برای دانشجویان مقرون به صرفه باشد.
تنوع رشته ها
مراکز تحصیلی در استرالیا با ارائه ی طیف گسترده ای از کلاس ها و مدارک مختلف، یافتن رشته ی تحصیلی مورد علاقه شما را برایتان راحت تر کرده اند.
تکنولوژی
عموم مردم از این موضوع اطلاع ندارند که استرالیا در لیست 10 کشور اولی است که برای تحقیق و پیشرفت بیشترین پول را خرج می کند و 2% از تمام مدارک علمی کل دنیا از استرالیا صادر می شود و همین موضوع این کشور را در جلوی صف تکنولوژی و نوآوری قرار می دهد. از بین جمعیت ناچیز 19 میلیونی، تا بحال 7 نفر برنده ی جایزه نوبل شده اند!
کار
سیستم مهاجرتی استرالیا به دانشجویان با ویزای دانشجویی این اجازه را می دهد که تا 20 ساعت در هفته در طول ترم و در طول تعطیلات به طور تمام وقت کار کنند. این موقعیت بیش از پیش اوضاع را برای دانشجویان مقرون به صرفه می کند که در دانشگاه حضور یابند و در کنار آن با کار کردن بخشی از هزینه ی تحصیلاتشان را بپردازند.
مقصد رو به رشد
استرالیا با سرعتی زیاد در حال تبدیل شدن به یکی از محبوب ترین مقصدها برای دانشجویان خارجی می باشد. در حال حاضر استرالیا از نظر بیشترین تعداد دانشجویان خارجی، پس از آمریکا و انگلیس، در مقام سوم قرار دارد.
درک سیستم آموزشی
آموزش و پرورش در مدارس
آموزش های مدرسه طیفی از رشته های تحصیلی و دوره های حرفه ای را پوشش می دهد که می تواند شما را برای ورود به دانشگاه، برای برنامه های آموزشی بیشتر یا وارد شدن به بازار کار آماده کند. قالب آموزش ترکیبی است از کلاس های درسی مدیریت شده، ارزیابی های کتبی گسترده و امتحانات رسمی. بسته به دوره های آموزشی، شما همچنین می توانید مهارت هایی را فرا بگیرید و کار یا پروژه یا فعالیت های گروهی را به عهده بگیرید.
گواهی ارشد دوره ی متوسطه ی آموزش و پرورش بسته به ایالت و محدوده ی صدورش، به نام های مختلفی شناخته می شود.
آموزش و پرورش فنی و حرفه ای و مدارک تحصیلی
مدارک تحصیلی که در آموزش فنی و حرفه ای و مراکز آموزشی ارائه می شوند، گواهینامه های I تا IV، دیپلم و فوق دیپلم هستند. این ها مطابق با استانداردهای صنعت ملی هستند و شما را برای استخدام در مشاغل یا تحصیلات بیشتر آماده می کنند.
مدارک دانشگاهی
فوق دیپلم: فوق دیپلم یک مدرک 2 ساله پس از سال 12 یا معادل آن یا گواهینامه های III یا IV می باشد. این یک مدرک آموزش عالی است که از نظر زمانی کوتاه تر است و نقطه ی خروجی است در سطحی پایین تر، یا می تواند یک مسیر کاملا حساب شده به سمت مقطع لیسانس برای تحصیلات عمیق تر و آماده سازی حرفه ای یا مسیری به سمت دیپلم حرفه ای برای قابلیت های مربوط به صنعت باشد.
مدرک کارشناسی: مدرک کارشناسی مدرک پایه ی دانشگاه است و الزام اساسی برای ورود به صنعت می باشد. بعضی صنایع ممکن است به عنوان شرط ورود، آموزش های فنی و حرفه ایِ اضافی درخواست کنند.
گواهینامه های تحصیلات تکمیلی: برای کسب این گواهینامه باید به 6 ماه تحصیل پس از یک برنامه ی کارشناسی یا در جهت توسعه ی دانش فنی و حرفه ای و مهارت در یک حوزه ی حرفه ای جدید پرداخت.
دیپلم تحصیلات تکمیلی: آموزش های ارائه شده در این سطح، مهارت های فردی کسب شده در مقطع کارشناسی را توسعه می دهند یا مهارت و دانش فنی و حرفه ای را در یک زمینه ی حرفه ایِ جدید ارتقا می بخشند. این دیپلم می تواند به عنوان تخصص بیشتر در یک نظام و دانشی منسجم توصیف شود و عموما طول دوره ی آن 12 ماه است.
مدرک کارشناسی ارشد: مدارک کارشناسی ارشد شامل ارتقای مهارت های حرفه ایِ خاص و مهارت های فنی و حرفه ای می باشد. مدرک کارشناسی ارشد اصولا حاصل پژوهش یا دروس ترمی یا ترکیبی از این دو می باشد. تحصیل شامل دستیابی به درک عمیقی از یک حوزه ی خاص دانش می شود که عموما با تحقیقات مستقل حاصل می شود.
کسب مدرک کارشناسی ارشد یک سال پس از دریافت مدرک کارشناسیِ ممتاز و یا دو سال پس از مدرک کارشناسی وقت می گیرد.
مدرک دکتری: مدرک دکتری بالاترین مدرک ارائه شده توسط دانشگاه های استرالیا است و عموما تکمیل این دوره 3 سال وقت می گیرد. هرچند این یک مدرک پژوهشی است، برخی از برنامه ها ممکن است مؤلفه ی درسی هم داشته باشند. در مدرک دکتری 3 مؤلفه وجود دارد: یک بررسی جستجوگرانه، آزمایشگاهی یا بررسی سیستماتیک حوزه ی از دانش، یک پروژه ی تحقیقاتی که منجر می شود به تولید سهم قابل توجهی از دانش و درک و یک پایان نامه ی قابل توجه و مرتب و منظم است.
تقویم تحصیلی
کلاس های دانشگاه از اوایل ماه مارس تا اواخر نوامبر جریان دارند. هرسال به دو ترم تقسیم می شود. با این حال بعضی مراکز دوره های سه ماهه ارائه می کنند و یا از ماه دسامبر تا فوریه مدارس تابستانه برگزار می کنند. سایت های دانشگاه های استرالیا لیستی از تاریخ ترم های دانشگاه ها ارائه می دهند.
دانشجویان ترمیِ لیسانس و فوق لیسانس در اول سال برای دوره های خود ثبت نام می کنند. دانشگاه های استرالیا این اجازه را می دهند که برای بعضی دروس، بین سال (حوالی ماه جولای) نیز ثبت نام کنید. بسته به هر دوره، تاریخ شروع متغیر است.
دانشجویان مقطع دکتری یا دیگر مقاطع تحقیقاتی کارشناسی ارشد احتمالا قادر خواهند بود که با مذاکره با مسئول آموزش خود، یک تاریخ آغاز جایگزین تعیین کنند.
مطالعات پایه در مقاطع مختلفی از سال دانشجو می پذیرند.
روند درخواست
درخواست دادن برای دوره های کارشناسی
برای ورود به دوره های کارشناسی در استرالیا، نیاز به یک گواهی ارشد متوسطه از آموزش و پرورش استرالیا (سال 12) یا معادل آن در کشورهای دیگر خواهید داشت. برخی از دروس کارشناسی نیز ممکن است پیش نیازهایی داشته باشند.
درخواست دادن برای دوره های تحصیلات تکمیلی
برای اخذ پذیرش برای فوق لیسانس نیازمند حداقل مدرک کارشناسی می باشد. دوره ی فوق لیسانس یا یک سال پس از مدرک کارشناسیِ ممتاز و یا دو سال بعد از مدرک کارشناسی به طول می انجامد.
دریافت فرم درخواست
راه معمول برای درخواست، تکمیل پرونده ی درخواست و ارسال آن به صورت آنلاین می باشد. در صورتی که در استفاده از اپلیکیشن آنلاین مشکلی داشتید و نیاز به تهیه فرم های پذیرش دارید، دو راه برای دریافت فرم درخواست وجود دارد:
- از طریق ایمیل تقاضای فرم درخواست کنید: می توانید از طریق سایت هر دانشگاه تقاضای فرم درخواست کنید. اکثر دانشگاه ها فرمی روی سایت خود دارند که می توان برای تقاضای مواد برنامه، به صورت آنلاین آن را پر کرد.
- از سایت دانشگاه دانلود کنید: خیلی از دانشگاه ها نسخه ای از فرم های درخواستشان را که قابل دانلود و پرینت کردن است بر روی سایت قرار می دهند. از این فرم ها همانند فرم های عادی می توان برای درخواست استفاده کرد.
امتحانات اصلی
IELTS
آزمون آیلتس توانایی ارتباط به زبان انگلیسی را از طریق چهار مهارت "گوش دادن، خواندن، نوشتن و صحبت کردن" می سنجد و مختص افرادی است که قصد تحصیل یا کار در مناطق انگلیسی زبان را دارند.
شما می بایست برای گذراندن آزمون IELTS، قبل از زمان برگزاری آن به یک مرکز آزمون تقاضا بدهید.
مدارک اصلی مورد نیاز
دوره ی کارشناسی یا آموزش های فنی و حرفه ای (مدرک یا گواهینامه)
کپی تمام ریز نمرات تحصیلی و یا تجارب کاری تان که توسط یک شخص مرتبط تأیید شده؛ برای مثال نمرات دبیرستان که توسط مدیر مدرسه تأیید شده است. اگر مدارک شما به زبانی غیر از انگلیسی است، ترجمه ی رسمی هم نیاز می باشد.
- مدارک زبان انگلیسی نظیر نمرات آزمون IELTS و....
- اگر شما برای واحد هایی که قبلا گذرانده اید، درخواست قبول واحد دارید، باید قسمت انتقال واحد ها را در فرم درخواست کارشناسی مطرح کنید. جهت حمایت از تقاضای خود برای قبول این واحد ها، به مدارکی نیاز دارید که شامل ریز نمرات تایید شده و رسمی از دروس گذرانده شده یا نتایج مقاطع تحصیلیِ قبل می باشد، به علاوه ی کپی سر فصل های دروس.
دوره ی کارشناسی ارشد با نظام ترمی
کپی تمام ریز نمرات و مدارک تحصیلی و یا تجارب کاری تان که توسط یک شخص مرتبط تأیید شده، برای مثال ریز نمرات تحصیلی شما که توسط رئیس آموزش دانشگاهتان تأیید شده است. اگر مدارکتان به زبانی غیر از انگلیسی است، یک نسخه ترجمه ی رسمیِ تأیید شده باید تهیه کنید.
- مدارک زبان انگلیسی نظیر نمرات آزمون IELTS و....
دوره ی کارشناسی ارشد با نظام تحقیقاتی
کپی تمام ریز نمرات و مدارک تحصیلی و یا تجارب کاری تان که توسط یک شخص مرتبط تأیید شده، برای مثال ریز نمرات تحصیلی شما که توسط رئیس آموزش دانشگاهتان تأیید شده است. اگر مدارکتان به زبانی غیر از انگلیسی است، یک نسخه ترجمه ی رسمیِ تأیید شده باید تهیه کنید.
- مدارک زبان انگلیسی نظیر نمرات آزمون IELTS و....
- رزومه (CV) که جزئیات تحصیل و کار و پیشینه ی شخصی تان را بیان کند.
- طرحی اجمالی از پژوهشی که انجام خواهید داد.
- شواهدی مبتنی بر توانایی مالی، نظیر بورس های تحصیلی، کمک مالی از طرف دولت کشورتان، و یا وضعیت مالی خود.
هزینه های تحصیل و زندگی
هزینه ها
به عنوان یک دانشجوی خارجی، باید شهریه ی خود را از پیش پرداخت کنید. غیر از مبلغ شهریه، برخی از مراکز ممکن است مبالغ دیگری برای خدمات کتابخانه، آزمایشگاه و یا تسهیلات ورزشی دریافت کنند. گشت و گذار، خرید کتاب و موارد دیگر، هزینه هایی است که باید در نظر گرفته شوند. دروس شما نیز ممکن است الزامات ضروری و خاصی داشته باشد مانند لباس آزمایشگاه یا تجهیزات عکاسی.
مرکز تحصیلی در مورد اینکه چه موقع و چگونه شهریه را پرداخت کنید، اطلاعاتی به شما خواهد داد.
تحصیلات دانشگاهی
تحصیلات پایه
- 9,000 تا 14,000 دلار در سال برای ورود به دانشگاه، دوره های مقدماتی و دوره های مرتبط با مقطع بعدی
دوره ی لیسانس
- 10,000 تا 13,500 دلار در سال برای دوره هایی نظیر هنر، تجارت، اقتصاد و حقوق
- 11,000 تا 16,500 دلار در سال برای دوره های مبتنی بر آزمایشگاه نظیر دوره های علوم و مهندسی
تحصیلات تکمیلی
- گواهینامه های تحصیلات تکمیلی: 9,000 تا 16,000 دلار در سال
- کارشناسی ارشد و دکتری: 11,000 تا 18,500 دلار در سال
آموزش و پرورش فنی و حرفه ای
- گواهی های I تا IV، دیپلم و فوق دیپلم: 5,500 تا 18,000 دلار در سال
مدرسه
- دبیرستان: 6,000 تا 13,000 دلار در سال
- ابتدایی و راهنمایی، و مدارس متوسطه: 5,000 تا 11,000 دلار در سال
آموزش زبان انگلیسی
بطور قابل توجهی بسته به مدت زمان دوره یا مرکز تحصیلی، متغیر است: 3,500 تا 13,500 دلار
هزینه های زندگی
یک دانشجوی خارجی در استرالیا بطور معمول می تواند انتظار داشته باشد که حدودا در هفته هزینه هایی بپردازد شامل:
مسکن:
- اقامت با وعده های غذایی: 110 تا 270 دلار در هفته
- مهمان خانه یا مهمان پذیر: 80 تا 135 دلار در هفته
- مسکن مشترک: 70 تا 250 دلار در هفته
- مسکن اجاره ای: 155 تا 400 دلار در هفته
- خوابگاه: 80 تا 250 دلار در هفته
غذا: 75 دلار در هفته با احتساب خوار و بار و بیرون غذا خوردنِ گاه به گاه.
پوشاک: 10 دلار در هفته. اکثر دانشجویان بیشتر پوشاک خود را از خانه می آورند و فقط چند تکه آنجا خریداری می کنند.
تفریحات: 70 دلار در هفته با احتساب دیدن یک فیلم، شام خوردن یا یک شب بیرون تفریح کردن و...
حمل و نقل: 15 دلار در هفته. اکثر دانشجویان یک بلیط حمل و نقل هفتگی خریداری می کنند.
تلفن: 20 دلار در هفته؛ که کاملا بستگی دارد به میزان استفاده ی هر دانشجو از موبایل، تعداد تلفن های خارجی او و...
گاز/ برق: 10 دلار در هفته. هزینه ی آب و برق برای فردی که در خانه های اشتراکی زندگی می کند، کاهش می یابد.
کتاب: 50 تا 100 دلار برای هر کتاب؛ که به هر درسی بستگی دارد.
بسته به محلی که زندگی می کنید، سبک زندگی و نوع درس هایتان ممکن است بیشتر یا کمتر خارج کنید.
بورس وکمک های مالی
بورس های تحصیلی
- بورس های تحصیلی استرالیا Australian Scholarships کمک هزینه های تحصیلی در قالب بورس را گرد هم آورده است. بورس های تحصیلی مربوط به کشور های آسیایی، و شرق میانه توسط آژانس توسعه ی بین المللی استرالیا (AusAID) و وزارت آموزش و پرورش، استخدام و روابط محل کار (DEEWR) استرالیا اداره می شوند.
- بورس های توسعه ی استرالیا (Australian Development Scholarships) برای بر طرف نمودن نیازهای دراز مدت توسعه در کشورهای شریک استرالیا اعطا می شوند، نیاز هایی از قبیل بهبود وضع حاکمیت، رشد اقتصادی و توسعه ی انسانی. ADS مهارت ها و دانش لازم را برای افراد فراهم می کند تا برای توسعه ی کشور خود، از طریق اخذ مدارک عالی از نهادهای استرالیا، تغییر و نفوذی اِعمال کنند.
- بورس تحصیلی Endeavour Awards: دولت استرالیا یک کمک هزینه ی رقابتی بین المللی و براساس شایسته سالاری تحت عنوان بورس های Endeavour اعطا می نماید و موقعیت هایی را برای شهروندان آسیا، اقیانوس آرام و نواحی شرق میانه فراهم می کند تا بتوانند مطالعه و تحقیق کرده و به پیشرفت های حرفه ای در استرالیا دست یابند. این پاداش ها همچنین برای افراد استرالیایی نیز فراهم شده است تا در خارج از مرزهای این کشور به چنین فعالیت هایی بپردازند. تعداد کمتری از این بورس ها هم برای شهروندان اروپایی و آمریکایی در نظر گرفته شده است. این برنامه برای افراد موقعیتی فراهم می کند تا در مقام دانشگاهی یا حرفه ای خود پیشرفت کنند.
استخدام دانشجویی
اگر اجازه ی کار دارید، در حین تحصیل و زمانی که کلاس ها دائر می باشند می توانید تا 20 ساعت در هفته کار کنید. دانشجویان خارجی عموما در خرده فروشی ها، بخش خدمات و مدیریت کار پیدا می کنند. می توانید انتظار داشته باشید که بین 6 تا 15 دلار در ساعت کسب کنید؛ البته بسته به کاری که انجام می دهید و سن تان. برای کار در روزهای یکشنبه یا تعطیلات رسمی هم احتمالا پول بیشتری به شما پرداخت می شود.
تدریس خصوصیِ همان رشته ای که تحصیل می کنید یا زبان مادری خود به دانشجویان نیز راهی خوب برای پول درآوردن است. از راه تدریس خصوصی می توانید حدودا ساعتی 40 دلار درآمد داشته باشید.
اطلاعاتی در مورد ویزا
ویزای دانشجویی
ویزای دانشجویی تنها در صورتی اعطا می شود که الزامات ویزا و شرایط آن را برای حضور و عملکرد تحصیلی که پس از ورودتان به استرالیا محقق می شود برآورده کنید. برای جلوگیری ار کنسل شدن ویزایتان باید شرایط خواسته شده را برآورده نمایید.
بسته به دوره ی آموزشی که در استرالیا طی خواهید کرد باید برای نوع مناسب ویزا درخواست بدهید:
- English Language Intensive Courses for Overseas Students, ELICOS
درخواست برای دوره های فشرده زبان انگلیسی که شما را هدایت می کند به سمت گواهی های I، II، III یا IV یا اینکه منجر به هیچ گواهی استرالیایی خاصی نمی شود.
- Primary or secondary school course
درخواست برای دوره های ابتدایی، راهنمایی یا دبیرستان و برنامه های تبادلی تأییده شده مربوط به دبیرستان
- Vocational education and training
درخواست برای گواهی های I، II، III یا IV (به جز ELICOS)، دیپلم، دیپلم پیشرفته، گواهینامه ی فنی و حرفه ای یا دوره های دیپلم فنی و حرفه ای.
- Higher education
درخواست برای تحصیلات لیسانس، فوق دیپلم، گواهی کارشناسی ارشد، مدرک کارشناسی ارشد یا فوق لیسانس های ترمی (واحدی).
- Postgraduate research
درخواست برای کارشناسی ارشد پژوهش محور یا تحصیلات دکتری.
- Non-award
درخواست برای تحصیلات پایه یا دیگر دوره های تمام وقت یا دوره هایی که منجر به دریافت مدرکی از طرف دولت استرالیا نمی شود.
- AusAID and Defence
درخواست برای دانشجویان تحت حمایت AusAID یا وزارت دفاع استرالیا جهت گذراندن هر نوع دوره ی تمام وقت.
- Student Guardians
والدین یا اقوام می توانند به عنوان حامی دانشجویی که در حال تحصیل در استرالیا است، برای دریافت ویزا اقدام کنند.